Frågor & Svar

Ålder
Man kan börja åka skateboard så fort man lärt sig att stå och gå, men då förstås i lugnare miljö som tex köksgolvet hemma. Vi har deltagare som börjar vid några års ålder, men då är fokusen kring några minuter tillsammans med förälder. Vi brukar inte ta betalt för detta om låneutrustning finns ledig. Däremot från ca 4 år brukar det fungera fint att deltaga i skateskolan tillsammans med de andra. Vi har ibland ett helt gäng i den åldern. Vår äldsta deltagare var 69 år, en gymnastiklärare föredetta gymnast.

Åldersnivå
Åldern har egentligen ingen betydelse när man åker tillsammans med andra. Skateboarding är en sport där man kan åka sida vid sida oavsett ålder och peppa varandra, huvudsaken är att man ligger på någorlunda jämn nivå eller den duktigare är med på att agera mer som en coach. Däremot är det inte lika lämpligt att liten åkare rullar in bland stora åkare som exempelvis är helt uppe i sin session. Då är det bättre att låta dem köra klart och sedan tydligt markera att man som liten rullar in. Det behöver inte handla om vem som har mest rätt, vi återkommer till detta längre ner ”Olika nivåer i parken”.

Gruppindelning
Vi försöker dela in åkare på samma åknivå, men som sagt åldern spelar mindre roll. Ibland märker vi att vissa äldre barn inte vill åka med yngre, för att de skäms för det, men det är något som sedan visar sig inte spela någon roll, för var och en har att öva på sina färdigheter med full fokus. Läs även ”Åldersnivå”

Olika nivåer i parken
För det mesta fungerar åkningen i respekt för olika åknivåer, men ibland blir det olika stora konflikter av det. Det gäller för alla att undvika att stå, gå eller åka i vägen för den andre oavsett åkstil eller åknivå. Det låter så sagt ganska enkelt, men kan bli fel när åkare läser av varandra fel. Tex nybörjaren inte riktigt lärt sig koderna, när man kan köra, var man kan köra och lyckas störa kanske en lättretad taggad yngling som tror han/hon har större rätt till parken än nybörjaren. Som sagt detta kan enkelt undvikas genom att båda sidor gör rätt.

Kurs/Antal lektioner
Vi tror på friheten, därför kör vi mest på konceptet att man betalar per gång. Vi vet hur det är, det är barnkalas varannan helg, eller så är det fotbollsmatch eller förkylning och det tickar på outnyttjade gånger. Kom istället när ni vill, men mycket bra om ni meddelar att ni kommer så vi kan förbereda ifall fler coacher behövs.

Coahing
Vi är egentligen lite delade i våra tanke om tränare i skateboard. Å ena sidan började vi att åka just för att slippa tränare och styrning av sporten med föreningar och förbund, men å andra sidan, det finns ett stort behov av coaching, samt att föreningar och förbund behövs för att få till tex en skateboardpark. Vi är seriösa i våra roller som coacher och ser det som att olika personer har olika behov av hjälp för att komma igång med åkningen, val av utrustning, andra tips, lära sig koderna eller bara sätta de där tricken. Vi överdriver inte och försöker styra något, men liksom rätten att bara åka, så finns lika väl rätten att vilja skapa något, som en skatepark. För det behövs en förening med medlemmar och en skateskola som skateskola.subsurfers.se, den tillför nya medlemmar. Vi har gått igenom precis allt som har att göra med att engagera sig för att skapa och nå mål, så vi säger, coaching med måtta och för olika behov, skadar inte, tvärtom! Ja, men det behöver inte leda till att vi ändrar oss i vår uppfattning att skateboarding inte hör till Olympiska Spelen.

Utrustningen
Vi möter ofta föräldrar som köpt sig själv en alldeles för liten bräda, eller en alldeles för stor bräda till sitt barn. Vi varnar gång på gång alla att inte köpa skit från generella sportaffärer eller online. De är ofta mer intresserade av dina pengar än att du ska köpa rätt utrustning som passar eller är fungerande. Väldigt många kommer med både brädor och skydd som är rena skräpet, pengar i sjön helt enkelt. SKATECAFE.se har därför vår egna shop.sideways.se med i vagnen (eller online) och vi hjälper dig med stort engagemang att köpa rätt utrustning av oss. Vi garanterar att du blir nöjd på alla sätt och du gör vårt koncept fungerande och utvecklingsbart.

Rädda Planeten
Vi är övertygade om att alla människor på denna planet behöver sluta flyga, sluta äta djur från fabriker, sluta konsumera onödiga saker och sluta köra bil i städer. Vi började lastcykla 2013 med uppemot 100 kg utrustning till snowboardbacken och skateboardparken. Vi började med en tvåhjulig lastcykel (danska Bullitt) utan elassistans. Efter två år monterade vi på motor och sedan monterade vi faktist av den för att vara sådär extremt obstinata. From sommaren 2018, har vi uppgraderat till SKATECAFE.se-cykel som kan lasta flera hundra kilo och har en räckvidd på över 30 km med elassistans. Vi vill fortsätta visa alla hur enkelt och praktiskt det är att cykla som vi gör i Stockholm.

Regn
Vi har under bron i Rålis Skatepark ett visst skydd mot regn, speciellt vid mycket svag vind och vindar från syd till svag sydväst samt även nordost, där brofästet hindrar. Vid starkare vindar från de andra vädersträcken, sveper regnet in och gör ytorna såphala. Dessutom förstör man både bräda och kullager.

Säsong
Säsongen för skateskolan är maj till slutet av oktober månad i juli månad brukar vi ha stängt för semester.

 

Denna sida med frågor och svar uppdateras kontinuerligt…